3 Eylül 2011 Cumartesi

9) Büyük Kepçe ve Svastika

Kendimizi ışık kirliliği hiç olmayan, Samanyolu (Milky Way) ve birçok etkileyici gökcisminin çıplak gözle görülebildiği, insanoğlunun en aciz olduğu antik çağlarda farzedelim. Genç yaşta yırtıcılara av olan, basit bir enfeksiyondan dolayı ölen, besin bulmakta zorlanan, çağresiz insanları düşünmeliyiz. Küçük grupların verimli topraklarda yerleşik düzene geçtiği, toplayıcı-avcı insan topluluklarının kaynaklarını tükettiği topraklardan mecburen göç edip durduğu binlerce sene. İşte bu insanlar bir umut aczlerine çağreyi gökyüzünde arıyorlardı. Güç, amaç ve ölümsüzlük arayışlarında bir cevap peşindeydiler. Hayvanlara, denizlere, gökyüzüne, doğaya baktılar.

Hayat veren, onları soğuktan koruyan, ekinlerini büyüten Güneş'in bir senede tamamladığı periyodik bir hareketi olduğunu farkettiler. Mevsimlerin değişimini, birbirleriyle olan sıra ve ilişkisini anlayıp hayatlarını ona göre şekillendirdiler. Ve elbette doğadaki sürekli değişimin, doğumun ve ölümün, savaşın ve barışın, gecenin ve gündüzün aksine tüm yıldızların sabit bir noktanın etrafında döndüğünü farkettiler.

9.1. Polaris ve Büyük Ayı.

Günümüzde bu noktanın üzerinde Polaris adlı yıldız bulunmaktadır ve bu yüzden bu yıldız Kuzey Yıldızı olarak da adlandırılır. Kuzey Yıldızı'nı gökyüzünde kolayca bulabilmek için onu işaret eden Büyük Ayı (Ursa Major) yıldız takımını kullanırız (9.1).

9.2. Dönüş eksenindeki sapma.

Ancak dönüş ekseninin üzerinde her zaman Polaris yoktu. Dünya'nın Güneş etrafında gerçekleştirdiği dönüşün yörünge düzlemi yirmi altı bin senelik bir döngü içerisinde açısal değişime uğrar (9.2). Bu da dönüş ekseninin farklı bir noktaya kaymasına sebep olur. Bu sapma farklı zamanlarda farklı yıldızların Kuzey Yıldızı sıfatını almasını sağlar. Örneğin bundan on iki bin yıl sonra Vega'nın Kuzey Yıldızı olması beklenmektedir.

9.3. Büyük Ayı'nın Polaris çevresinde mevsimsel hareketi.

Büyük Ayı'yı oluşturan yıldızlar da kuzey yarımküreden görülebilen diğer tüm yıldızlar gibi Kuzey Yıldızı'nın etrafında dönerler. Elbette bu yıldızlar da diğer tüm yıldızlar gibi ancak geceleri görünür oluyorlar. Görünür oldukları süre zarfında da Kutup Yıldızı etrafında gerçekleştirdikleri turlarının ancak bir bölümü izlenebiliyor. Tam turu gözlemleyebilmek için Büyük Ayı'yı bir sene boyunca geceleri izlemek gerekiyor. Bu hareketi kayıt altında tutan antik çağların gözlemcilerinin mevsimler ve Büyük Ayı arasında bir ilişki kurmuş olabilecekleri ve svastika sembolüne ulaşmış olabilecekleri düşünülüyor (9.3).

9.4. Nazi Partisinin ve Nazi Almanyası'nın bayrağında svastika.
 
Svastika hakkında daha yaygın olarak bilinen yorumlama ise Naziler tarafından benimsenen bir mite dayanmaktadır. Bu mite göre kuzey kutbundan Avrasya kıtasına ari bir ırk yayılmıştır. Bu ari ırkın sembolü saat yönünde dönen svastikadır ve Altın Güneş'in Tekeri (Wheel of the Golden Sun) diye adlandırılır. Bu sembol Güneş'in Dünya'nın etrafında dönüşünü, dolayısı ile ışığı, yaratılışı, doğumu ve gelişimi temsil eder. Naziler tarafından kullanılan ve saatin tersine dönen svastika ise insanın bu ari ırka dönüş çabasıdır (9.4). Bu sembol ise Karanlık Güneş'in Tekeri (Wheel of the Black Sun) olarak adlandırılır ve insanın politik iktidar mücadelesini temsil eder [1]. Nitekim bu politik iktidar mücadelesi insanlığın en büyük utancı olan ikinci dünya savaşı ile sonuçlanmıştır.

KAYNAKÇA

[1] Godwin, J., Arktos: The Myth of the Pole in Science, Symbolism and Nazi Survival, Adventures Unlimited Press, 1996.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder